20 Aralık 2011 Salı

Matruşka



Matruşka el yapımı, boyanmış Rus ahşap 
oyuncaklarıdır. Aynı zamanda Rusya ya gittiğinizde sizden mutlaka hediye olarak getirilmesi istenilen oyuncak türüdür.

                                    

El yapımı bu oyuncak 3 ile 15 adet arasında iç içe girmiş bir vaziyette bulunur. İç içe geçmiş matruşka sayısını genelde tek bir sayıdır. Üç, beş, dokuz, on beş gibi. Bunun sebebi ise Rusların tek sayı uğursuzluğuna inanmalarıdır. Bunu hayatın birçok alanında görebilirsiniz. Mesela Rusya da çiçekçiden çift sayılı bir adet istediğinizde çiçekçi size garip garip bakar hatta bunun uğursuzluk getireceğine dair uyarıda bile bulunabilir. Aldığınız matruşka çift sayılı ise büyük ihtimalle Rusya yapımı değildir.



                                             


Matruşkanın hikayesine gelirsek hakkında bir çok efsaneler vardır. Bunlardan gerçeğe en yakını Matriyoşka’ların Japonya'dan geldikleridir. Japonya da bu oyuncağın atalarının hala üretildiği söyleniyor ama şuan Rusya 'da meşhur olduğu garanti. 
Yine bunu kadınların doğurganlığını simgelediğine inanalar da vardır. 
Yaygın bir başka efsanede ise bir Rus tüccarın –marangozun- çok sevdiği, 
güzel köylü kızı Matrena’yı tarihe geçirmek adına üstüne resmini çizerek ismini bu 
oyuncağa vermesidir. Rusça bilenler bilir, isimlerin birde sevimli kısaltmaları vardır. Mesela en bilinen örneklerden Alexandr- Saşa veya Saşka, Natalya-Nataşa, Pavel- Paşa veya Paşka … vb. İşte Matrenanın da sevimli söylenişi Matruşka 'dır.

Eskiden çocukların kullandığı bir oyuncak iken şuan aynı zamanda ev süslemelerinde de kullanılan bir eşya hüviyeti kazanmıştır. Daha önce sadece güzel Matrena 'nın resmi matruşkaları süslerken şimdi Gorbaçov dan tutunda Medvedev'e, Putin'e kadar bir çok isim için üretilmektedir. 3 dolardan 3000 dolara kadar bir çok çeşidi vardır. Kremlin meydanında, metro istasyonlarındaki büfelerde, hediyelik eşya ve oyuncak satan mağazalarda bulabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder